Velkommen, ønsker du at logge ind eller oprette en ny bruger?

Undgå vinterdepression med Litebook

vinterdepression

Gør vinteren dig træt, trist og sliksulten, så er du ikke alene. Hver tiende dansker døjer med symptomer på vinterdepression. Læs her, hvorfor den opstår, om du kan genkende nogle af symptomerne, og hvordan du kommer vintermørket til livs – uden medicin.

Hvad er en vinterdepression?

Vinterdepression er en mild form for depression, kendetegnet ved at starte i efterårsmånederne og aftage i foråret. De fleste mennesker påvirkes af skiftende årstider, og alle kan føle sig triste ind imellem. Men nogle mennesker reagerer meget kraftigt, når det går fra sommer til efterår og vinter. Tilstanden gentager sig måske år efter år, men det er meget almindeligt, at man først opdager mønstret, efter at det har gentaget sig i adskillige år. Mildere former for vinterdepression betegnes typisk som vintertræthed eller vinterubehag.

De mest almindelige symptomer på vinterdepression er:

  • Mangel på energi
  • Mere behov for at sove
  • Nedtrykthed
  • Øget appetit
  • Social tilbagetrækning. Man undgår samvær med andre mennesker
  • Nedsat sexlyst

Måske kan du genkende nogle af ovenstående symptomer? Læs videre, hvis du vil finde ud af, hvordan du skiller dig af dem. Sådan så ikke du fungerer psykisk og socialt under dit optimale niveau i flere måneder.

Hvor hyppig er vinterdepression?

Forskning har vist at ca. 5-10% af den danske befolkning rammes af vinterdepressionen i varierende grad. Herudover oplever hele 25% af befolkningen mildere symptomer, defineret som ”vintertræthed”, også kaldet Sub-SAD.

Hvad skyldes vinterdepression?

Om vinteren bliver dagene kortere og mørkere og nætterne længere på den nordlige halvkugle. Under de lange vinternætter udskilles ekstra meget af det lysfølsomme hormon Melatonin, hvilket kan forstyrre døgnrytmen og medføre træthed. Signalstoffet Serotonin er et andet stof i hjernen, som påvirker stemningslejet. Når dagslys går gennem øjnene og rammer nethinden, stimulerer det produktionen af Serotonin. Produktionen bliver betydelig mindre om vinteren, når det er mørkt store dele af døgnet.

Lysforholdene påvirker således produktionen af både Melatonin og Serotonin. Fraværet af sollys kan herved udløse depressionslignende symptomer og træthed.

Undgå vinterdepression med Litebook

Man ved, at mere dagslys hjælper på søvnbalancen og humøret. Lysbehandling er derfor førstevalg mod vinterdepression og den primære behandling, som lægerne anbefaler. Lysterapi minder på mange måder om medicin mod vinterdepression, da det forøger din produktion af serotonin.

vinterdepression

Hos Litebook har vi et fantastisk udvalg af lysterapilamper og briller, som kan hjælpe dig til at blive mere frisk om morgenen, afstresse dit sind eller bare gøre dig mere glad i hverdagen. Specifikt til vintermånederne anbefaler vi enten Litebook Elite eller Litebook Edge! Litebook Elite er en lille – men yderst effektiv dagslys lampe, der forebygger vinterdepression. Lampen skal blot anvendes 15 minutter 3-4 gange om ugen – det bedste tidspunkt for anvendelse af Litebook Elite er inden for den første time, efter du vågner hver morgen. Læs meget mere om hvordan litebooks lysterapi virker her.